0744-181-268
contact@leaganulvietii.ro

1 Iul 2015

Ce zic bebelușii despre nașterea naturală

După ce o femeie rămâne însărcinată, sarcina se confirmă, iar fătul se dezvoltă corespunzător, depăşind intervalul critic de 12 săptămâni, urmează o perioadă în care viitorii părinţi se pregătesc pentru venirea pe lume a noului membru al familiei.

Printre multitudinea de pregătiri, liste şi hotarari pe care le au de luat, un aspect foarte important îl reprezintă naşterea – ce tip de naştere (naturală,  sau cezariană), unde, cu cine etc.? Un rol important în acest moment ar trebui să îl aibe medicul obstetrician  El are datoria de a o informa şi susţine pe viitoarea mămică pentru ca aceasta să ia cea mai bună decizie pentru ea si copilul ei.

Din punctul de vedere al naturii decizia este simpla: cu excepţia unor cazuri specifice (de ex: uneori o poziţionare incorectă a copilului, un caz de placenta previa, o suferinta fetala etc), naşterea ar trebui să se desfăşoare natural. Despre avantajele şi dezavantajele naşterii naturale sau despre diferenţele dintre aceasta şi naşterea prin cezariană s-au scris multe articole, dar prea puţin s-a scris şi despre impactul pe care aceasta îl are asupra fătului. Vă invit în continuare să vedem cum influenţează naşterea naturală un nou-născut.

Momentul naşterii  este probabil cel mai traumatizant din viaţa unui om, iar creierul copilului este cel care suportă „atacul principal” datorită faptului că este mult mai mare decât restul corpului său şi pentru că este primul care trece prin canalul naşterii. Când travaliul începe, capul bebeluşului este cel care se anagajează primul în această călătorie deloc uşoară. Stresul la care este apoi supus atât capul, cât şi restul corpului creşte exponenţial cu fiecare contracţie. De asemenea, în timpul fiecărei contracţii alimentarea cu oxigen este redusă (fenomen numit hipoxie).

Cu toate că există o serie de lucruri care este posibil să nu meargă conform planului sau chiar ceva care să mergă prost în timpul naşterii (indiferent de tipul de naştere ales), riscând ca bebeluşul să fie afectat (temporar sau, în cazuri mai grave, permanent), cei mai mulţi copii reuşesc să depăşească cu succes şi fără urmări permanente acest moment. Cum se întâmplă acest lucru? Prin faptul că selecţia naturală nu ar fi depus atâta efort pentru a ne „construi” capetele şi implicit creierele atât de mari la momentul naşterii, numai pentru a le leza în timpul expulziei.

În acest moment există dovezi susţinute care ne arată că stresul trăit de făt în timpul naşterii ajută, de fapt, la o mai bună adaptare la viaţa din afară mediului intrauterin. Astfel,  experienţa travaliului poate fi  benefică pentru un bebeluş ajuns la termen , după o sarcina normală. Stresul travaliului face ca bebeluşul să răspundă prin creşterea nivelului de catecolamine (hormonii secretati de glandele suprarenale) – adrenalină şi noradrenalină. Ce este foarte interesant este că la copil corpul răspunde diferit acestor hormoni, faţă de cum ar răspunde corpul unui adult. La adult, creşterea nivelului de catecolamine îndeamnă corpul către acţiune, crescând pulsul şi mărind cantitatea de sânge care ajunge la muşchi; în schimb, la bebeluş, efectul este exact invers: pulsul scade, la fel şi activitatea de respiratie şi apare chiar şi efectul de paralizie a anumitor mişcări. Aceste modificări îl ajută pe copil să îşi conserve energia şi oxigenul  în timpul episoadelor de hipoxie, rezervând fluxul sangvin numai pentru părţile esenţiale: inimă şi creier.

Ok, dar cum ajută toate aceste modificări hormonale? Răspunsul se află în faptul că un nivel ridicat de catecolamine ajută la adaptarea la noul mediu de viaţă: dupa naştere bebeluşii respiră mai uşor şi mai repede, nivelul de oxigen din sânge creşte mult mai rapid, iar riscurile de a suferi probeleme respiratorii în primele ore de viaţă scad exponenţial. Aceşti hormoni sunt cunoscuţi pentru faptul că ajută la absorbţia unei părţi din excesul de lichid din plămâni şi  eliberarea unor molecule (surfactant pulmonar) cu o acţiune de curăţare, necesare pentru schimbul de gaz prin alveole. În plus, cortisolul ajută şi el la maturizarea plămânilor. Pe lângă toate acestea, se mai întâmplă un alt lucru destul de mecanic : în timpul expulziei bebeluşului, prin compresia aplicată în zona pieptului, o parte din lichidul conţinut de plămâni este eliminată.

Mai există şi alte beneficii: catecolaminele cresc rata metabolică (adica rata utilizării energiei în organism) iar temperatura corpului bebeluşului este mai bine menţinută în timpul naşterii naturale. Notele pe care le primesc la testele de reflexe, tonus muscular şi răspuns senzorial arată şi că sunt dispuşi la o mai bună adaptare neurologică în primele două zile de viaţă.

Copiii născuţi prin cezariană sunt privaţi de o parte din aceste beneficii. Totusi, s-a constatat că bebeluşii care au trecut prin travaliu, chiar dacă nu au urmat o naştere naturală, au nivelul de catecolamine asemănător cu nivelul întâlnit la bebeluşii născuţi natural. Acesta este un motiv foarte puternic pentru care mulţi medici recomandă, chiar şi în cazul cezarienelor, parcurgerea etapei travaliului.

Fiecare mamă şi fiecare părinte trebuie să aibă acces la informare corecta si  libertatea de a decide care este tipul de naştere care li se potriveşte cel mai bine şi mai ales, care dintre ele este cel mai potrivit pentru integritatea copilului lor! De aceea am menţionat mai sus şi revin asupra acestui aspect: în spatele  deciziei, pe lângă părinţi, trebuie să se afle un medic competent, informat, care are drept scop principal  bunăstarea mamei şi a bebeluşului şi care ştie să coordoneze evenimentele astfel încât ambii să se afle în siguranţă. Acesta este un motiv foarte puternic pentru care este necesar ca viitorii părinţi să caute (chiar dacă asta înseamnă să schimbe mai mulţi medici) medicul  care li se potriveşte şi care răspunde nevoilor lor si maternitatea care are practicile cele mai apropiate de asteptarile lor.

de Raluca Mihai

Consilier psihologic autonom si mama a unui baietel de 1 an

Blog: http://sacrestemfrumos.webnode.ro/

 

 

Adaugă un comentariu