0744-181-268
contact@leaganulvietii.ro

6 Oct 2017

Atasamentul – Baza relatiilor interumane sanatoase 17-18 Februarie 2018

In 17-18 februarie 2018 vine la Bucuresti unul dintre specialistii valorosi in psihologia copilului, D-na Ana Muntean. Profesor universitar, cercetator, autor a peste 10 carti si nenumarate publicatii, vine sa intalneasca parintii si specialistii bucuresteni, cu una dintre temele de capatai atunci cand vine vorba de copii: Atasamentul

Atasamentul este de fapt prima relatie de dragoste care apare intre mama si copil si este un invelis protector in care se construieste copilul. Cu fiecare mama si fiecare copil incepe o poveste unica de dragoste. Istoria lor se contureaza deja la finalul primului an de viata. Felul in care se desfasoara interactiunea dintre mama si copil va determina un tip unic de atasament care-i va construi mai departe istoria viitoarelor interactiuni, relatii de iubire si va deveni un model de a se raporta la viata si evenimentele ei.

Figura de atasament a copilului este de obicei mama. Dar in aceeasi masura poate fi o alta persoana adulta cu care copilul care se afla in schimb emotional.

In nevoia noastra de a cunoste si intelege de ce este important atasamentul, ce rol are el in viata copilului si a viitorului adult propunem 5 subteme de dezbatere a acestui subiect important, frumos si amplu. Incepand de la prima relatie de atasament pana la viitoarele relatii semnificative, viata romantica, trauma si rezilienta, relatia parinte copil sau manifestarile atasamentului in viata de cuplu.  Multiplele fatete ale subiectului vor fi organizate si tratate in urmatorul fel pe parcursul urmatorului an.

 1. Ce inseamna un atasament sanatos si de ce copiii au nevoie de un atasament securizant?
 2. Atasament si trauma. Rezilienta.
 3. Atasamentul copiilor/atasamentul parintilor
 4. Cum si cand poate fi „reparat” atasamentul
 5. Atasamentul in copilarie si manifestarile lui in viata de cuplu

Aceste module sustinute de Ana Muntean sunt dedicate parintilor, educatorilor, profesorilor, psihologilor si oricarui om ce are in preajma copii.

Atasamentul reprezinta o relatie afectiva speciala, pe care copilul o construieste fata de cel\cea care-l ingrijeste.  Atasamentul se dezvolta si parcurge mai multe etape de-a lungul vietii. Este un sistem viu, flexibil si influentabil.

Bazele  atasamentului se pun dupa primele luni de viata, urmand ca in a doua jumatate a primului an de viata, tipul de atasament al copilului sa fie vizibil si determinat. El isi continua dezvoltarea fulminanta pe parcursul urmatorilor 2 ani de viata, astfel primi trei ani de viata fiind critici in dezvoltarea sistemului de atasament.

Construirea unui atasament sanatos este esentiala in primii ani de viata ai copilului. De fapt reprezinta  nevoia primordiala a puiului de om pentru a-si achizitiona usor si sanatos  abilitatiile cognitive, fizice si emotionale, necesare dezvoltarii sanatoase si echilibrate.

In aceasta poveste mama este esentiala, este baza de siguranta si se numeste figura de atasament!

Un atasament sanatos este puntea copilului catre independenta si libertate, catre autonomie, catre construirea relatiilor sanatoase pe tot parcursul vietii si este primordial in sanatatea mentala a fiecarui om.

Cu un atasament sanatos orice copil este fericit! De ce? Securizat ca-ntr-un cocon al sigurantei si echilibrului, copilul se simte liber in a explora si a-si cunoaste mediul, jocul nestingherit dar si oamenii, relatiil . Este curios, liber si fericit. El se poate bucura de beneficiile extraordinare a centrarii atentiei lui catre explorare si cunoastere, acest lucru aducandu-i bagaje incomensurabile de ordin cognitiv, emotional si social. Iar acest lucru este posibil  gratie  relatiei de iubire si incredere pe care a construit-o pas cu pas alaturi de mama. Iar mama extraordinara ii ofera sentimentul de siguranta pentru a pasi in lume, pentru a se desprinde si pentru a se desavarsi.

 

Cu toate acestea, nu intotdeauna este usor ca parintii sa asigure un atasament securizant copiilor! Multe din experientele trecute sau prezente in viata parintilor sau a copiilor pot schimba acest traiect lin si firesc al naturii, adica de a reusi sa le asiguram echilibrul, siguranta emotionala.

Unii dintre acesti factori tin de noi, altii nu! Insa in mod sigur ceea ce tine de puterea adultului devine o forta cu intentie atunci cand este constientizata!

 

Problematici ce tin de felul in care se construieste atasamentul copiilor, cum este atasamentul nostru al adultilor, cum ne descurcam cu propriile noastre atasamente securizante sau mai putin, in relatiile cu ce-i carora le dam viata si care sunt factorii ce tin de mediu, de familie, de societate sau stare psihica, pe toate aceste intrebari, nelinisti sau preocupari le-am strans si le vom dezbate impreuna cu Ana Muntean. Unelor dintre aceste intrebari le-am facut loc in acest spatiu pentru a ne conduce catre alte intrebari:

 

 • Cum se naste atasamentul si de ce este esential in sanatatea mentala a copilului
 • Cum se ataseaza copiii si cum este legatura unica dintre parinte\figura de atasament si copil?
 • Care sunt cele mai importante etape in dezvolo;ltarea atasaemntului
 • Care sunt bazele independentei la copil  cand si cat devine independent, fizic si emotional.Ce inseamna un copil liber/ copil dependent. Care este legatura intre atasament si autonomie?
 • Cum se comporta un copil cu atasament securizant in diferite ipostaze?
 • Care sunt calitatile parintelui care fixeaza/nasc in copil sentimentul de siguranta si mai apoi atasamentul securizant?
 • Dezvoltarea copilului si etapele atasamentului?
 • Adaptarea la gradinita si stilul de atasament? Ce trebuie sa stiu despre  perioada de adaptare la gradinita tinand cont\in functie de tipul de atasament al copilului?
 • Dezvoltarea cognitiva si tipul de atasament. Cum sustine un atasament sanatos dezvoltarea cresterea cognitiva a copilului?
 • Cum sustin dezvoltarea unui atasament sanatos al copilului?
 • Ce trebuie sa astept de la o bona? Ce trebuie sa stiu eu despre cum imi pregatesc copilul atunci cand il las cu o bona\bunici\altii.
 • Cum atasamentul parintelui determina stilul de atasament al copilului
 • Ce ar trebui sa stiu despre propriul atasament ca sa-mi inteleg copilul?
 • Ce fac atunci cand incep serviciul?Cum fac, cum ma port, ce-I spun si ce-I sanatos sa auda?
 • Cand apare frica de straini si de ce? Anxietatea de separare. Cat, cum, pana unde?
 • Depresia mamei in primele luni dupa nastere si conectarea ei la copil si la nevoile lui?
 • Cum este conexiunea mama copil in conditii de stres/ lipsa suportului familial sau social/ probleme de sanatate/boala
 • Ce-l face pe copilul meu sa aiba incredere in sine si cum pot sa contribui la cladirea stimei de sine
 • Ce este esential in primii ani de viata ai copilului? Care este nevoia primordiala a puiului de om? pentru a-si achizitiona usor si sanatos  abilitatiile cognitive, fizice si emotionale, necesare dezvoltarii sanatoase si echilibrate.
 • Ce-l face pe copil liber sa se desprinda? Cand trebuie sa se desprinda si ce asteptari trebuie sa am? Sunt realist?
 • Cand mama conteza! Etape importante in dezvoltarea atasamentului
 • Ce-l face pe copilul meu sa aiba incredere in sine si cum pot sa contribui la cladirea stimei de sine
 • Cum facem cu gelozia fata de un frate mai mic?
 • Cum gestionam certurile cu alti copii?
 • Cum trebuie sa fie o educatoare, din perspetiva atasamentului?
 • Cum pot ceilalti sa compenseze un tip de atasament insecurizant fata de mama?
 • Care este legatura intre atasament si dormitul impreuna? dar alaptatul la san?
 • Exista copii prea atasati? cand devine atasamentul ceva excesiv?

 

Muntean Ana este profesor universitar doctor la Catedra de Asistenta Sociala, Universitatea de Vest din Timisoara, presedinte fondator al organizatiei Societatea pentru copii si parinti (SCOP), director fondator al revistei de specialitate Copiii de azi sunt parintii de maine si presedinte al Societatii Nationale pentru Copilul Abuzat si Neglijat (SN CAN). In 1999 2000 initiaza, printr un proiect Tempus JEP pe care il coordoneaza, avand ca principal partener Universitatea Paris V (Sorbona), programul postuniversitar de specializare in prevenirea abuzului si neglijarii copilului „Formare de experti in bunastarea copilului in familie si societate”. In 2003 este codirectorul unui program NATO Advanced Study Institute, cu tema Prevention and Intervention in Child Maltreatment: Development and Assessment of Programs.

 

A tradus lucrari de specialitate din limbile engleza si franceza. A creat si coordoneaza, incepand cu anul universitar 2005 2006, un masterat in supervizare a serviciilor pentru copil si familie. Incepand cu anul 2005, este director fondator al Centrului de Cercetare a Interactiunii Copil Parinte (CICOP) al Universitatii de Vest din Timisoara. In perioada 2006 2008, a fost consultant national in problema violentei impotriva copilului in cadrul unui proiect al Consiliului Europei. A organizat in 2007, la Timisoara, cel de al doilea Forum International cu tema „Securitate psihologica. Trauma si Rezilienta”, patronat de Universitatea Paris VIII.

 

A sustinut numeroase formari de scurta durata pentru profesionistii din teren, in domeniul prevenirii maltratarii copilului si al violentei domestice. Coordoneaza un proiect national de cercetare in domeniul adoptiilor nationale. A publicat numeroase articole si lucrari, intre care: Abuzul si neglijarea copilului (coautor, 2000); Violenta domestica si maltratarea copilului (2000); Victimele violentei domestice: copiii si femeile (coautor, 2000); Familii si copii in dificultate (2001); Rolul limbajului in structurarea orientarii temporo spatiale (normal/patologic) (2001); Psihologia dezvoltarii umane (editia I, 2002; editia a II a, Polirom, 2006; editia a III a, Polirom, 2009); Strada, intre fascinatie si servitude (coautor, 2003); Comunicarea emotionala cu copilul victim (coord., 2004); Marturii paralele: Romania (coord., 2004); Ghid de interventie cu copilul maltrata (2004), Practici in asistenta sociala. Romania si Germania (coord., Polirom, 2007) si Supervizarea. Aspecte practice si tendinte actuale (coord., Polirom, 2007).

In curand mai multe detalii.

Adaugă un comentariu