0744-181-268
contact@leaganulvietii.ro

27 Apr 2018

8 lucruri care te ajuta sa-i dezvolti copilului atentia sustinuta

 

Sunt sigura ca auzi de multe ori in jurul tau (sau esti chiar tu cel ce spune): Stai locului! Nu te mai misca! Lasa mainile alea! Nu te mai ridica de la masuta! Nu ma mai intrerupe, acum vorbesc eu! Nu esti atent! Uita-te la  mine! Potoleste-te!

Auzim aceste cuvinte in parc, pe strada, in restaurant, la gradinita sau in vizita, si imediat ne imaginam ca avem de-a face cu un copil neastamparat, obraznic sau rasfatat, care face toate astea doar ca sa ii scoata din minti pe cei din jur.

Insa, de cele mai multe ori nu e deloc vorba despre obraznicie sau neastampar, ci doar despre un deficit de atentie, hiperactivitate sau o atentie insuficient de sustinuta. Cu alte cuvinte, copilul nu face aceste lucruri ca asa vrea el, ci pentru ca nu poate reactiona altfel. Daca problema este grava, putem vorbi chiar de Hiperactivitate sau deficit de atentie.

Copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate manifesta multe combinatii de comportamente negative, dar, pentru simplificare, le vom imparti in doua categorii:

–          Atentie sustinuta precara

–          Hiperactivitate si impulsivitate

Aceste comportamente dureaza mult timp si, ce este cel mai important, se manifesta in toate mediile (adica si acasa si la gradinita si pe strada si in vizita). ADHD este o tulburare psihiatrica complicata si nu este acum momentul sa intram in mai multe detalii referitoare la ea. Este important de retinut faptul ca, fie ca este vorba despre ADHD fie ca este vorba doar de lipsa de antrenament a atentiei, putem face o gramada de lucruri care sa ii ajute pe copii. Iata  dintre acestea:

1 . Imparte incaperea( clasa) in diferite zone de lucru

Atunci cand ai nevoie de o activitate ce necesita liniste si concentrare, unul dintre primele lucruri la care ar trebui sa fii atent este felul in care este impartita incaperea. Locurile largi invita copiii la activitati libere, alergat, joc etc. Cateva canapele, cutii, draperii, reasezate iti pot oferi o delimitare a spatiului si ofera intimidate. Unele gradinite\scoli isi reconfigureaza mobilierul usor, in functie de activitati.

  1. Apropierea fizica

Pe parcursul unei activitati de invatare apropie-te de copil, coboara-te la nivelul lui sau aseaza-te cand ii vorbesti. Apropierea il va ajuta sa se concentreze mai bine si sa sa acorde atentie lucrurilor pe care vrei sa i le comunici.

  1. Foloseste-te de muzica pentru a transmite ce tip de activitate urmeaza

Diferite tipuri de muzica transmit  copilului ce  nivel de activitate este potrivita pentru o anumita parte a zilei sau pentru o anume lectie\activitate.  Muzica clasica linistita se poate folosi pentru activitati individuale iar pentru activitati de grup, care presupun miscare poti folosi  melodii ritmate, antrenante.

  1. Foloseste un suport vizual cand il inveti ceva

Atunci cand doresti sa iti inveti copilul o activitate, o notiune, e de mare ajutor sa folosesti  cat mai multe materiale vizuale si auditive, ca suport pentru notiunile care trebuiesc invatate (FLASH carduri, videoproiector, materiale audio). Astfel, copilul urmareste mai atent activitatea si memoreaza mai usor noile notiuni.

  1. Foloseste in activitati cronometre si clepsidre, care sa ii ofere indicii despre scurgerea timpului

Un cronometru le poate indica copiilor cat timp din activitatea\ ora respectiva a mai ramas, de asemenea cand incepe si cand se incheie. Astfel, ei se simt mai in control referitor la trecerea timpului si sunt mai putin tentati sa iasa prea repede din activitate.

  1. Ofera-i obiecte calmante

In timp ce unele jucarii si alte obiecte pot sa distraga atentia copiilor, altele ii pot ajuta sa se concentreze mai bine la activitate prin stimularea  senzoriala.  Manipularea linistita a unei mingi moi il poate oferi un stimul ce-i permite sa fie atent si la activitate\lectie.

  1. Da-i posibilitatea sa se miste

Bancile sau masutele de lucru trebuie sa fie potrivite pentru copil permitandu-I  miscarea mainilor si a picioarelor(sa-si intinda mainile si de asemenea sa-si poata sprijini capul in maini). De exemplu unele scoli din afara tarii  folosesc banci de clasa ce-i permit copilului sa stea jos  sau sa ramana in picioare( stand up desk)Aceste miscari incurajeaza atentia si concentrarea copiilor, ce au posibilitatea sa-si schimbe pozitia in decursul orelor in functie de nevoile lor corporale.

  1. Ofera-i un program previzibil

Mai ales copiii mici dar si cei cu ADHD au nevoie de un mediu predictibil, adica de o succesiune clara de activitati, rutine si un program regulat. Ei au nevoie sa fie anuntati de dinainte despre ce si cum vor face. Ce nu este familiar adesea sperie si multi copii sunt foarte reticenti cand vine vorba despre schimbare.

In speranta ca ai ramas atent la sugestiile mele pe toata durata acestui articol, iti doresc multa rabdare, pentru ca vei avea cu siguranta nevoie in lucrul cu acesti copii.  Siiiii, daca ti-am trezit interesul iti spun ca poti afla multe lucruri esentiale despre atentia copiilor in 13 Mai 2018  cand psiholog Camelia Chetu de la centrul Motherhood Bucuresti va sustine un atelier special dedicat Atentiei : Atentia copiilor: De la scurtcircuitare la concentrare.

 Mai multe detalii despre atentie si atelierul din 13 mai poti gasi:  aici

Adaugă un comentariu